Uw vraag

Hoe geef ik mijn bedrijfswebsite best vorm?

Antwoord door Lien Schoofs

Voor je bedrijfswebsite zijn er enkele aandachtspunten waarmee je best rekening houdt. We sommen ze hieronder voor je op.

Responsive design

Responsive design zorgt ervoor dat je website zich aanpast aan het gebruikte toestel. Zo verschilt de vormgeving op een smartphone van de desktopversie.

Is je website responsive, dan scoort hij hoger in de Google ranking. Je kan hiermee dus best rekening houden. Of je huidige website of webshop responsief is, kan je hier testen.

Hou ook in het achterhoofd hoe klanten je mobiele site zullen gebruiken en wat hun voornaamste doel is bij het mobiel surfen. Soms laat je bepaalde onderdelen van de desktopversie dan ook beter weg op de mobiele versie.

Door de opkomst van het mobiel shoppen beschikt jouw website best over een ‘vingervriendelijke’ interface. Bijvoorbeeld grote navigatieknoppen die geschikt zijn om met je vinger te bedienen.

Lange pagina’s

Door de opkomst van smartphones en tablets wordt meer gebruik gemaakt van lange pagina’s die opgedeeld zijn in verschillende zones. Die krijg je te zien door naar beneden te scrollen (desktop) of door te swipen (smartphone of tablet). Voor een tabletgebruiker is het bijvoorbeeld aangenamer om te kunnen swipen voor het vervolg van een overzicht in plaats van te moeten klikken.

Je kan gebruik maken van ‘smart loading’. Hierbij worden afbeeldingen pas geladen als de bezoeker naar beneden scrollt.

Kleur

Consistent kleurgebruik is belangrijk. Hiermee geef je vorm en structuur aan je pagina’s. Je kiest best voor één hoofdkleur en één accentkleur voor de knoppen. Wees spaarzaam met deze accentkleur, anders gaat het effect verloren. Slecht kleurgebruik veroorzaakt onrust en gaat ten koste van de productvoorstelling.

Typografie

Typografie heeft een invloed op de uitstraling van je website/ of webshop. Maak er dus gebruik van: kies een krachtig, karaktervol font, maar laat de leesbaarheid primeren.

Er zijn talloze gratis lettertypen te vinden op het internet. Neem eens een kijkje op Google Fonts of laat je inspireren door bekroonde voorbeelden. Via de laatste link kan je zien welke impact typografie heeft op de uitstraling van je website of webshop.

Knoppen

Een vaak gemaakte fout is dat de ‘call-to-action’ knop niet genoeg in het oog springt op een productpagina. En natuurlijk willen we niets liever dan dat de klant op die knop drukt om een aankoop te voltooien.

Je kiest best voor een grote en opvallende knop in een cleane vormgeving. Grote knoppen zijn namelijk makkelijk te bedienen met vingers op een klein scherm.

Bron: hetinternetookuwzaak.be, een initiatief van VLAIO

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel