Uw vraag

Hoe hou ik mijn werk/privé balans in evenwicht?

Antwoord door Lien Schoofs

Als startende ondernemer loop je extra risico op een verstoorde work/life balance. Er wordt op heel wat vlakken veel van je verwacht: je moet heel wat formaliteiten in orde brengen, promo voeren voor je zaak, je klanten tevreden houden én tijd zien te vinden voor vrienden en familie. Niet evident. Nochtans heb jij de regie in handen. Hoe vermijd je dat de balans overhelt naar ‘amper nog vrije tijd’ en ‘altijd maar werken’? We zetten enkele valkuilen en hoe die te vermijden op een rijtje.

Organiseren kun je leren

Als ondernemer ben je doorgaans vrijer om je eigen tijd in te delen dan een werknemer. Als zelfstandige kan je je agenda volledig zelf bepalen. Dat is tegelijk een zegen en een vloek, want zo trap je makkelijk in de val van de overvolle agenda. Als je pas gestart bent, wil je geen neen zeggen tegen klanten. Dus die grote opdracht die eigenlijk niet in je planning past, die neem je er ook nog wel even bij. Die vrije tijd, die haal je later wel in. Maar af en toe loskomen van je werk is meer dan nodig. Ontspanning verhoogt de productiviteit en zorgt ervoor dat je efficiënter werkt. Plan daarom dus ook privétijd in. Van je dagelijkse lunchpauze tot je wekelijkse sportles: zet ze in je agenda en weersta aan de verleiding om ze te skippen ‘want het is toch maar een uurtje’. Je aan je planning houden geeft je een gevoel van controle en rust, wat op zijn beurt een positieve invloed heeft op je werk- en privéleven.

Leer loslaten

Als startende ondernemer leg je de lat hoog en daar is niks mis mee. Maar weet dat je nooit voor iedereen goed kunt doen en er altijd tegenslagen zullen zijn. Wees dan ook niet te streng voor jezelf. Klant niet binnengehaald? Geen probleem, morgen gooi je het over een andere boeg. Na een dag op de baan nog een reeks mails te beantwoorden? Er is niks mis mee om die mails te laten wachten tot de volgende dag. En eerlijk, sommige taken hoeven echt niet instant volbracht te worden. Leg jezelf die druk dus niet op. Soms is gewoon goed meer dan goed genoeg.

Weet bovendien dat je er niet alleen voor staat. Een klant die zijn facturen niet betaalt? Check eens bij collega’s hoe zij een vergelijkbare situatie aangepakt hebben of leg je oor eens te luisteren bij een organisatie die jonge starters ondersteunt (Startup 2440 bijvoorbeeld!). Je bent net gestart, dan is het logisch dat je vragen of twijfels hebt.

Niksen mag

Besef dat het niet alleen werkafspraken zijn die voor stress zorgen. Ook privé hollen we vaak van het ene familiefeestje naar het andere etentje. Voel je niet verplicht om op elke uitnodiging in te gaan. Maak keuzes: welke mensen en activiteiten zijn jouw kostbare tijd echt waard? Geef jezelf af en toe een pauze, zo laad je je batterijen op en herstel je het evenwicht. Zeg gerust een keertje neen. Mensen zullen dat heus wel begrijpen.

Je job en je privéleven op elkaar afstemmen, het klinkt als een moeilijke evenwichtsoefening, maar onthou: oefening baart kunst! 

Bron: Jump Forward & Stepstone

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel