Uw vraag
Welke keuzes moet ik als starter maken?
Antwoord door Lien SchoofsJe bent klaar om je eigen zaak te lanceren. Je zit vol creatieve ideeën en het kan niet snel genoeg gaan. Begrijpelijk, maar toch zijn er een aantal keuzes waarover je als starter best grondig nadenkt. Hieronder sommen we ze voor je op.
Keuze 1: Je rechtsvorm
Er bestaan heel wat verschillende rechtsvormen. Informeer je grondig, want misschien is een eenmanszaak in jouw geval ideaal, terwijl dat voor een andere starter een vennootschap is. Bovendien zijn er heel wat verschillende vennootschappen die elk hun specifieke bepalingen hebben.
Lees hier alles over het verschil tussen een eenmanszaak en een vennootschap en daarna over de verschillende vennootschapsvormen.
Keuze 2: Je boekhouder
Hoewel je niet verplicht bent om een boekhouder onder de arm te nemen, kiezen de meeste ondernemers daar wel voor. Bij de oprichting van je eigen zaak komt heel wat administratie kijken en een boekhouder kan je hierbij begeleiden.
Je zoekt best een boekhouder die gespecialiseerd is in jouw sector en plant dan een vrijblijvend gesprek in. Zo kan je nagaan of er een klik is. Is dat het geval? Dan kan je overgaan tot een samenwerking. Het geld dat je uitgeeft aan een boekhouder is een aftrekbare beroepskost. Laat je dus niet enkel leiden door de kostprijs. Een goede boekhouder zal er op termijn voor zorgen dat je net geld uitspaart, omdat hij of zij precies weet waar je recht op hebt en welke kosten je kan recupereren.
Tips voor het zoeken van een betrouwbare boekhouder vind je hier.
Keuze 3: De prijs van je product of dienst
Ga je je idee in een concreet businessplan gieten? Dan is het ook tijd om de prijs van je product of dienst te bepalen.
Er zijn verschillende zaken waarmee je best rekening houdt: wat is de gangbare prijs op de markt, hoeveel van je kosten kan je doorrekenen aan de klant, de btw, … Weeg al deze aspecten goed af om tot een prijs te komen die niet alleen aantrekkelijk is voor de klant, maar er ook voor zorgt dat je genoeg inkomsten en financiële marge hebt.
Je prijs bepalen is een essentieel onderdeel van je financieel en ondernemingsplan. Vaak zal je bij het opstellen merken dat je op zaken botst waarbij je nog niet stilgestaan had.
Een goed onderbouwd ondernemingsplan helpt je verder op heel wat andere vlakken. Zo zal een bank bijvoorbeeld makkelijker een lening toekennen als je een sterk ondernemingsplan kan voorleggen.
Voor de opmaak van je financieel plan kan je eventueel beroep doen op je boekhouder.
Keuze 4: Je huisstijl en handelsnaam
Eens je concept op punt staat, begin je je eigen zaak al helemaal in te beelden… Het is verleidelijk om je als starter blind te staren op het visuele aspect van je onderneming. Je droomt al van een prachtige etalage of wil indruk maken op potentiële klanten met originele naamkaartjes. Vergeet echter niet dat een huisstijl:
- best wat kan kosten. Heb je die kosten meegenomen in je financieel plan?
- bestand moet zijn tegen de tand des tijds. Zorg er dus voor dat je huisstijl binnen enkele jaren nog steeds relevant is.
- geen negatieve associaties mag oproepen. Bekijk je logo eens langs alle kanten en laat je slogan eens vertalen. Zo ben je gerust dat je slogan in een andere taal ook logisch klinkt of dat je logo er ondersteboven niet gek uitziet.
- uniek moet zijn. Zoek op hoe de huisstijl van je directe concurrenten eruit ziet. Zorg ervoor dat de jouwe er niet te hard op lijkt.
- je voornaamste uithangbord en communicatiemiddel is. Voeg niet te veel toeters en bellen toe aan je huisstijl. Je boodschap moet centraal staan.
Keuze 5: Je uitvalsbasis
De diensten die je aanbiedt, hebben een invloed op hoe je werkplek eruit ziet. Je bespaart een grote kost door thuis te werken, maar een kantoor oogt professioneler naar (potentiële) klanten. Bovendien kan je in sommige gevallen niet anders en heb je een gepaste ruimte nodig om je zelfstandige activiteit uit te oefenen.
Ben je van plan om een kantoorruimte of handelspand te huren als uitvalsbasis? Ga dan niet over één nacht ijs, maar toets het pand aan je vereisten. Je huurt meestal niet met het idee om na een paar maanden alweer te verhuizen, tenzij je natuurlijk een pop-up voor ogen hebt. Maak dus eerst voor jezelf uit wat je nodig hebt. Denk aan: een atelier, een etalage, een wachtzaal, een parking voor klanten, de nabijheid van openbaar vervoer, een magazijn, een toilet voor klanten, …
Lees ook zeker eens dit artikel over de beste locatie om je eigen zaak te starten.
Keuze 6: Je sociaal verzekeringsfonds
Als starter wil je zoveel mogelijk focussen op de essentie van je eigen zaak: het verkopen van je product of dienst. Voor je effectief van start gaat met je activiteit ben, je verplicht om aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.
De keuze voor een sociaal verzekeringsfonds is erg belangrijk. Eens je je aansluit, ben je voor minstens vier jaar aan datzelfde fonds gebonden. Pas na die termijn kan je terug een ander sociaal verzekeringsfonds kiezen.
Niet alle sociaal verzekeringsfondsen zijn gelijkwaardig qua dienstverlening. Vergelijk daarom goed, maar staar je niet blind op de kleine prijsverschillen. Bij het ene fonds zal je iets meer betalen dan bij het andere, maar zal je kunnen rekenen op een betere dienstverlening. Maak dus een weloverwogen keuze.
Bron: Liantis
Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel