Uw vraag

Mag ik als ondernemer zomaar een wedstrijd organiseren op sociale media?

Antwoord door Lien Schoofs

Sociale media zijn niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken, ook niet voor jou als starter. Het zijn bruikbare kanalen om marketingacties te voeren, nieuwe klanten te werven en bestaande klanten te binden. Maar met welke regels moet je rekening houden?

Om een account aan te maken op Facebook, Instagram, … moet je je akkoord verklaren met de algemene voorwaarden. Daarin staan al een reeks regels. Lees ze altijd na, ze wijzigen immers regelmatig.

Facebook als voorbeeld

In de algemene voorwaarden van Facebook staat bijvoorbeeld dat ‘profielen’ (waarbij mensen je als ‘friend’ kunnen toevoegen) niet gebruikt mogen worden voor commerciële doeleinden. Wil je voor je onderneming dus een account op Facebook, dan moet je een ‘pagina’ (die ‘geliked’ kan worden) aanmaken. Een commerciële actie of voordelen koppelen aan het ‘liken’ van een Facebookpagina is namelijk wel toegestaan. Wel mag je deelnemers aan een wedstrijd niet vragen om je pagina verplicht te liken. Hen vrijblijvend aansporen om dat te doen kan wel.

Wat mag nog?

 • Deelnemers aan je wedstrijd vragen om te reageren op berichten of foto’s die je post op je pagina, of vragen zelf iets te posten op je bedrijfspagina.
 • Deelnemers vragen om een wedstrijd- of schiftingsvraag te beantwoorden.
 • Deelnemers vragen om een motivatie per e-mail te bezorgen.

Wat is niet toegestaan?

 • Deelnemers vragen een post te ‘sharen’ of delen (‘Like, share & win’ acties). Het is namelijk verboden om persoonlijke tijdlijnen te gebruiken om promo te maken.
 • Deelnemers vragen zichzelf te taggen in een foto waar ze zelf niet opstaan (bijvoorbeeld van de te winnen prijs). Volgens de regels van Facebook moet een tag altijd bij een persoon geplaatst worden.
 • Deelnemers vragen om deel te nemen door berichten of foto’s te posten op hun persoonlijk profiel.

Belgische wetgeving

Natuurlijk moet je ook rekening houden met de Belgische wetgeving inzake loterijen, kansspelen en wedstrijden. De wetgeving stelt dat je als ondernemer geen tombola’s of loterijen mag organiseren. Bij een tombola of loterij wordt de winnaar louter bepaald door het lot (in dit geval: loting van een prijs onder alle mensen die je Facebookpagina geliked hebben).

Wel mag je als ondernemer een wedstrijd organiseren. Een wedstrijd wordt niet door het lot bepaald, maar vereist een zekere kennis of behendigheid van de deelnemers. Enkele voorbeelden: verzin een originele caption voor deze foto, de foto met de meeste likes wint, diegene die de wedstrijd- of schiftingsvraag het meest correct beantwoordt wint, …

Wedstrijdreglement

Het is verder aan te raden een wedstrijdreglement te voorzien dat alle voorwaarden opsomt (deelnamevoorwaarden, duur van de wedstrijd, datum dat de winnaar bekend gemaakt wordt, periode dat prijzen afgehaald kunnen worden, …). Zo vermijd je discussies achteraf. Neem hierin best ook op dat Facebook niet geassocieerd met of verantwoordelijk gesteld kan worden voor de wedstrijd.

Tips & tricks

 • Maak duidelijk in de boodschap van je post wat de wedstrijd inhoudt en hoe je kan deelnemen.
 • Zorg dat je wedstrijd opvalt door creatief uit de hoek te komen.
 • Promoot je wedstrijd om meer mensen te bereiken.
 • Houd de deelname simpel. Zorg ervoor dat het geen te grote inspanning vergt van deelnemers, anders zullen ze afhaken.
 • Zorg dat er een link is tussen de prijs en je onderneming.

Bronnen: Unizo, Someflex en So Buzzy

Lien Schoofs

Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel