Uw vraag

Zelf boekhouden, goed idee of niet?

Antwoord door Unizo

Plannen om te ondernemen, maar weet je nog niet helemaal hoe je jouw boekhouding moet aanpakken? We zetten enkele vragen op een rijtje die je je als ondernemer best stelt om een goede beslissing te kunnen nemen.

  • Welke ondernemingsvorm heb je?

Het maakt een verschil of je een eenmanszaak of een vennootschap hebt. Een vennootschap geeft meer bescherming en kan fiscaal interessanter zijn als je een wat grotere business hebt. Bij een vennootschap moet je een dubbele boekhouding voeren en daarvoor schakel je best altijd een boekhouder in.

Zo’n 60% van alle starters begint een eenmanszaak. Een eenmanszaak heeft een enkelvoudige boekhouding, wat minder complex is. Dat kan je zelf doen, in Excel of via een boekhoudplatform. Dat laatste verkleint de kans op fouten.

  • Hoe belangrijk is advies voor jou?

Boekhouders geven professioneel advies op maat. Zeker bij vennootschappen moet je rekening houden met allerlei zaken. Bij een eenmanszaak is de fiscale bewegingsvrijheid minder groot en kan je dus minder fouten maken bij het inboeken van facturen, zeker met behulp van een gespecialiseerde tool. Voor extra advies kan je in dat geval nog steeds aankloppen bij een boekhouder.

  • Hoeveel wil je betalen?

De tarieven van boekhouders kunnen behoorlijk uiteenlopen. https://www.betereboekhouder.be/ hield in 2021 een enquête en daaruit bleken volgende prijzen (prijs per jaar, excl. btw):

  • Eenmanszaak in bijberoep: €600 - €1.000
  • Eenmanszaak in hoofdberoep: €1.000 - €2.000
  • Vennootschap zonder personeel: €2.800 - €3.500
  • Boekhoudplatform zoals Dexxter:  €180

Boekhouders zijn specialisten en daardoor niet goedkoop. Steeds meer eenmanszaken doen daarom zelf hun boekhouding en kloppen enkel bij een boekhouder aan voor gericht advies aan uurtarief. Dat drukt de kosten.

  • Hoeveel tijd wil je spenderen aan je boekhouding?

Zo weinig mogelijk?

Dan kan je elk kwartaal een schoendoos met al je facturen en bonnetjes naar je boekhouder brengen, die vervolgens alles voor je uitzoekt. Uiteraard kost dat veel en zitten overbevraagde boekhouders daar niet bepaald op de te wachten. Zij hebben liever dat alles overzichtelijk digitaal aangeleverd wordt, via vooraf afgesproken tools.

Een beetje?

Alles wat een boekhouder niet meer hoeft te doen, moet je vanzelfsprekend niet betalen. Je zal merken dat je boekhouding zelf in handen nemen niet zoveel extra tijd vraagt. Zo zal je ook meer begrijpen van je cijfers, wat je tot een betere ondernemer maakt.

Conclusie

Het is van groot belang om goed af te wegen wat voor type ondernemer jij bent om zo de boekhoudoplossing te kiezen die het best bij jou past. Steeds meer eenmanszaken nemen zelf hun boekhouding in handen en doen beroep op een boekhouder voor extra advies. Voor vennootschappen wordt een boekhouder wel aangeraden.

Bron: Unizo

Unizo