Uw vraag

Hoe overtuig ik iemand van mijn idee?

Antwoord door Haven

Een sterke pitch is een effectieve manier om de essentie van een idee wervend over te brengen. Er zijn heel wat modellen die je kan gebruiken om een verhaal op te bouwen, maar het AIDA-model is een beproefde techniek die mensen aanzet tot actie.

AIDA?

AIDA is een afkorting voor ‘attention’, ‘interest’, ‘desire’, ‘action’ en benoemt de fases die je best in jouw verhaal integreert.

Het AIDA-model is een klassiek marketing- en communicatiemodel dat de stappen beschrijft die iemand doorloopt vanaf het eerste moment van bewustwording van een product of dienst tot het daadwerkelijke moment van actie of aankoop.

Attention: Trek de aandacht van je doelgroep. Zorg ervoor dat zij weten wat je aanbiedt. Begin het gesprek bijvoorbeeld met een persoonlijke vraag.

Bijvoorbeeld: “Wat is de gedachte achter jouw logo?”, waarna je kan doorgaan over jouw activiteiten als ontwerper.

Interest: Wek interesse op voor wat je aanbiedt. Geef daarbij aan wat het probleem van je gesprekspartner is. Vertel over de voordelen van jouw aanbod en laat zien waarom het uniek is.

Bijvoorbeeld: “Met jouw logo is niet in één oogopslag duidelijk wie je bent, waarvoor je staat en wat je de ander te bieden hebt. Dat is toch zonde? Zou het niet geweldig zijn als je een logo zou hebben dat dit wel allemaal uitstraalt?”

Desire: Creëer een verlangen naar wat je aanbiedt. Laat zien hoe je aanbod past bij de behoeften en wensen van je doelgroep. Vertel hoe jij het probleem gaat oplossen.

Bijvoorbeeld: “Als ik voor jou een logo ontwerp, zien je klanten meteen hoe klantgericht je bent, dat je in sanitair actief bent en dat je ervoor zorgt dat alles probleemloos functioneert.”

Action: Zet aan tot actie, bv. een aankoop of inschrijving.

Bijvoorbeeld: “Wat zou je ervan vinden als we een vervolgafspraak inplannen en ik je wat ideeën laat zien?”

Door het AIDA-model toe te passen in je pitch, draai je eigenlijk de rollen om. Je vertelt weinig over jezelf, maar stelt de klant centraal.

Bron: Haven

Haven

Haven is een coöperatie van jongeren, jeugdhuizen en gemotiveerde partners. Samen zorgen ze voor een veilige proeftuin waar jonge ondernemers de ruimte en tijd krijgen om te experimenteren met hun eigen project.