Uw vraag
‘Dagprijs’ vermelden, mag dat zomaar?
Antwoord door VLAIOOndernemingen zijn verplicht om op een zichtbare, leesbare en ondubbelzinnige manier de prijzen van hun producten en diensten mee te delen aan de consument. We zetten de belangrijkste principes van prijsaanduiding voor je op een rijtje. Alle regels kan je terugvinden in het Wetboek Economisch Recht.
Algemeen
Als je producten of diensten aanbiedt, dan moet je de prijzen hiervan schriftelijk aanduiden op een zichtbare, leesbare en ondubbelzinnige manier. De prijs moet steeds de totaalprijs zijn, inclusief btw en andere diensten of taksen. Je hoeft dus niet op je menukaart te vermelden dat btw en bediening inbegrepen zijn, want je bent wettelijk verplicht om de totaalprijs te vermelden. De geafficheerde prijzen moet je bovendien minstens in euro weergeven.
Verschil tussen homogene en niet-homogene diensten
Homogene diensten zijn diensten waarvan de prijs onafhankelijk is van het moment of de plaats van de uitvoering, van de dienstverlener of van de persoon voor wie de dienst bestemd is. Denk bijvoorbeeld aan tarieven om een maatpak te laten reinigen. Bied je dergelijke diensten aan, dan moet je het algemene principe van prijsaanduiding volgen.
Niet-homogene diensten zijn diensten waarbij deze factoren wel een rol spelen en het dus moeilijk wordt om een bepaalde prijs te afficheren. Denk bijvoorbeeld aan een herstelling van een auto. De consument moet in dat geval altijd een offerte kunnen opvragen.
Enkele uitzonderingen: horeca en kappers
Horeca
Onder horeca verstaan we ondernemingen waar de consument ter plaatse producten en diensten kan consumeren, zoals cafés en restaurants. Take-awayzaken waar klanten niet ter plaatse kunnen consumeren, moeten de algemene regels rond prijsaanduiding volgen.
Een eerste aandachtspunt voor horeca is dat consumenten de prijzen moeten kunnen raadplegen voor ze de verkoopruimte betreden. Je moet je prijzen dus duidelijk afficheren aan de buitenkant van je zaak. Dit kan ook in de inkomhal als de klant hier moet passeren voor hij de eigenlijke verbruiksruimte betreedt. Voor dranken mag je je voor de lijst die van buitenaf te bekijken is, beperken tot de meest representatieve soorten van je assortiment. Binnen de verbruiksruimte moet je dan wel een volledige lijst kunnen voorleggen.
En wat met ‘dagprijs’ op het menu? De consument moet zich steeds een volledig beeld kunnen vormen van de gehanteerde prijzen. Je moet dus ook de dagrprijzen specifiëren, eventueel door een bijlage bij de prijskaart.
Kapsalons
Ook als je een kapsalon uitbaat, moeten je prijzen duidelijk zijn vooraleer de klant je zaak betreedt. De prijs moet alle diensten omvatten die je klant verplicht is te betalen. Doe je bijvoorbeeld enkel een snit op nat haar, dan moet de kost van het wassen van het haar ook in de prijs inbegrepen zitten. Bied je arrangementen aan, dan moet je ervoor zorgen dat er bij de klant geen verwarring kan ontstaan over wat wel en niet inbegrepen is (bijvoorbeeld: wassen + snit + brushing = .. euro).
Meer weten?
Je vindt de uitgebreide informatie rond prijsaanduidingen terug op de website van de Federale Overheidsdienst Economie. Verder ontdek je in de VLAIO startersgids tips om de juiste prijs voor je producten en diensten te bepalen.
Bron: VLAIO