Uw vraag
Hoe geef ik mijn vennootschap een naam?
Antwoord door Lien SchoofsEen naam kiezen voor je onderneming lijkt eenvoudig, maar je denkt er toch best goed over na. Je moet namelijk een naam vinden die klanten aantrekt en je van je concurrenten onderscheidt. Er zijn een aantal specifieke bepalingen die je moet naleven naargelang je een eenmanszaak of vennootschap start. Hieronder ontdek je alles over de naamgeving van je vennootschap.
Als je een vennootschap opricht, moet je een onderscheid maken tussen de handelsnaam van je onderneming en haar maatschappelijke naam (of firmanaam).
De handelsnaam is de naam waaronder je je onderneming uitbaat en die gekend is door je klanten.
De maatschappelijke naam is de officiële benaming van de vennootschap (bv. nv of bv) zoals die vermeld is in de statuten van de vennootschap en gepubliceerd is in het Belgisch Staatsblad. Die naam dient enkel om de vennootschap te identificeren en heeft geen publicitair doel zoals dat voor de handelsnaam wel het geval is.
Het is toegelaten dat de handelsnaam dezelfde is als de maatschappelijke naam.
Keuze van de maatschappelijke naam
De keuze van de maatschappelijke naam is vrij. Je mag de naam van de vennoten nemen, het doel van de vennootschap of elke andere naam. De naam van de vennootschap moet voorafgegaan worden of gevolgd worden door de rechtsvorm, en dat volledig (bv. ‘naamloze vennootschap’) of afgekort (bv. ‘nv’).
Om het risico op verwarring of oneerlijke concurrentie te vermijden moet je erop letten dat je geen naam kiest van een andere vennootschap of een naam die te sterk lijkt op die van een andere vennootschap. Je checkt best of de naam niet werd neergelegd als merk en of het geen gekende organisatie of vereniging betreft. Meestal controleert de notaris die elementen vóór de oprichting van de vennootschap.
Er zijn verschillende manieren om na te gaan of er al een naam bestaat die gelijkt op de naam die je wil gebruiken:
- via de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) kan je de actieve ondernemingen opzoeken;
- je kunt ook het Belgisch Staatsblad raadplegen;
- of een zoekmachine gebruiken;
- of je doet beroep op een gespecialiseerde firma die dat soort opzoekingen tegen betaling doet.
Bescherming van de maatschappelijke naam
Het recht van een rechtspersoon op een maatschappelijke naam is verworven zodra die naam is neergelegd bij de griffie. Want de vennootschap verwerft op die datum de rechtspersoonlijkheid.
Het Wetboek van vennootschappen en verenigingen stelt dat een vennootschap geen gebruik mag maken van een naam die al wordt gebruikt. De sanctie hiervoor is het betalen van een schadevergoeding.
Bij een geschil over de maatschappelijke naam analyseert de rechtbank eerst de voorgeschiedenis (welke naam was eerst?) en houdt vervolgens rekening met verschillende criteria zoals de klantenzone, de commerciële uitstraling, de faam van de zaak, de potentiële uitbreiding van de onderneming, enz., vooraleer een van de ondernemingen ertoe te verplichten haar maatschappelijke naam te veranderen.
En het merk?
Terwijl de handels- en maatschappelijke naam betrekking hebben op de onderneming zelf, heeft het merkt betrekking op de producten of diensten van de onderneming.
Het is toegelaten om eenzelfde naam te kiezen als merk en als handelsnaam.
Je kan je merknaam deponeren als Benelux-merk, als gemeenschapsmerk (Europese Unie) of als wereldmerk om van een uitgebreidere bescherming te genieten. Registratie kan via het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Nagaan of er in de Benelux al een gelijknamig merk bestaat, kan via het Benelux Patent Platform (BPP).
Bron: FOD Economie
Projectmedewerker Startup 2440 binnen de dienst Ondernemen van Stad Geel