Uw vraag

Hoe blijft mijn onderneming financieel gezond tijdens de coronacrisis?

Antwoord door Unizo

Financiële gezondheid

De coronamaatregelen hebben een grote impact op ons leven, niet in het minst op dat van de ondernemer. Hieronder geven we enkele Unizo tips om je onderneming financieel fit te houden tijdens en na de coronacrisis.

  • Maak een stand van zaken op

Maak de balans op van je financiële situatie. Bereken je vaste kosten op maandbasis en ga na hoeveel maanden buffer je nog op je rekening hebt staan. Misschien zijn er wel kosten die tijdelijk on hold gezet kunnen worden of zelfs geannuleerd? Bekijk welke facturen je kan innen, of je je voorraad nog kan afbouwen en spreek met je verhuurder en leveranciers. Ga zeker ook eens na of je prijs nog steeds goed zit.

  • Teken 3 scenario’s uit

Het heeft geen nut om je suf te piekeren over het nu. Durf vooruit te kijken en tracht de impact van de coronamaatregelen op jouw kosten, inkomsten en cashflow in kaart te brengen. Zoals gebruikelijk is bij een onderbouwd financieel plan, werk je daarvoor best 3 scenario’s uit: een best case scenario, een normal case scenario en een worst case scenario.

Zo kom je te weten waar je staat en welke richting je wil uitgaan. Zoals hierboven ook al aangehaald, analyseer je vooraf best grondig je kostenstructuur. Zo wordt duidelijk welke kosten niet essentieel zijn en dus beperkt of eventueel geschrapt kunnen worden.

  • Neem je aanbod kritisch onder de loep

Wat levert jou het meeste marge op? Hoe kan je deze zaken nog verder finetunen en meer laten groeien? Hoe pakken jouw concurrenten het aan? Focus je nog steeds op de juiste doelgroep? Zijn er misschien sectoren en klantensegmenten waaraan je nog niet gedacht had?

Gebruik je tijd om ‘out of the box’ te denken en creatief te zijn. Laat alles even los. Zo ontstaan vaak nieuwe ideeën en krijg je weer perspectief voor de toekomst van je onderneming.  

  • Wees transparant

Communiceer open en eerlijk met leveranciers, je verhuurder, kredietverstrekkers, … Ga na op welke steunmaatregelen je een beroep kan doen (bv. met behulp van deze tool die Unizo & Liantis ontwikkelden: https://www.liantis.be/nl/steunmaatregelen), check of je stad of gemeente initiatieven neemt om je meer financiële ademruimte te geven, contacteer je verhuurder om te bekijken of het huurgeld verminderd of tijdelijk opgeschort kan worden, …

  • Maak een weekplanning

Evalueer je gebruikelijke planning. Misschien had je al die tijd het gevoel dat je wel goed bezig was, maar merk je nu dat er toch nog ruimte voor verbetering is. Gebruik de vrijgekomen tijd om tijdvreters in kaart te brengen en je vervolgens efficiënter te organiseren. Als ondernemer is het namelijk niet alleen belangrijk om te werken IN, maar ook AAN je zaak.

  • Schakel een expert in

Sputtert de motor van je zaak even? Of heb je nood aan een klankbord? Laat je dan ondersteunen en begeleiden. Dat kan bijvoorbeeld bij Voka en Unizo. Zo krijg je meer inzicht in je financiën en heb je meteen een streepje voor na afloop van de coronacrisis.

Nog meer tips & tricks vind je op de Unizo website. En natuurlijk blijven ook de Startup 2440 coaches paraat staan!

Bron: Unizo

Unizo